Palánta nevelési segédlet - Agro Bolt Villány

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Palánta nevelési segédlet

Tippek - Hírek
Fontos a kiváló minőségű mag. Üzletünkben csak olyan vetőmagokat forgalmazunk, amelyek megbízható forrásból vannak és a gyártók szavatosságot vállalnak termékeikre. Ha tavalyról maradt magot szeretnénk vetni, ellenőrizzük a lejárati időt, és hogy ép, egészségesek-<wbr>e a szemek. Jó tudni, hogy a legtöbb zöldségféle 3-5 évig csírázóképes, azaz ennyi ideig használható föl. Az uborka, a dinnye, a tök, a cukkini és a csillagtök magja – száraz, hűvös helyen tárolva – 6-8 év után is kikel. Viszont a hagymafélék, a feketegyökér és a rebarbara hamar, már egy-két év után elvesztik csírázóképességüket.
Milyen helység a megfelelő a palántanevelésre?
A leg alkalmasabb egy világos, meleg helység, ahol több hőlépcsőt is létre tudunk hozni. Erre azért van szükség, mert a különböző palánták, különböző igényekkel élnek.
A paprika, a paradicsom, az uborka, a dinnye, a spárgatök, a tojásgyümölcs és a cukkini magjának gyors csírázásához igen melegre, 27-30 fokra van szükség. (Ennek hiányában a kelés vontatottabb.)
A káposztafélék, a fejes saláta csírázáskori hőigénye ennél jóval kevesebb, 16-18 fok.
Szikleveles korban a melegigényes zöldségfélék nappal 18-20, éjjel 16-8 fokot kívánnak.
Lombleveles korban, napsütéses időben a paprika 22-25, a paradicsom 20-24, a dinnye- és tökfélék pedig 24-25 fokon érzik a legjobban magukat.
Borús időben 3 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is elegendő.
Éjjel napos idő után 16-18, borús időt követően pedig 14-15 fokot célszerű tartani.
A káposztafélék nappali hőigénye szikleveles korban 14-16, lombleveles állapotban pedig 18-20 fok. Éjjel ennél 2-4 fokkal kevesebb.
Nagy hidegben, ha átmenetileg 1-2 fokkal csökken a hőmérséklet a termesztőberendezésben, a palánták még nem károsodnak.

Milyen talajba vessük a magokat?
A magvetéshez kiváló a tiszta tőzeg és a homok keveréke (például fele-fele arányban) vagy a sima B virágföld és homok keveréke 60-40% arányban. Mivel a csírázó növény a sziklevélből táplálkozik, kezdetben nincs szüksége tápanyagra.
Az viszont nagyon fontos, hogy a közeg, amivel a szaporítóládát megtöltjük, fertőzéstől mentes legyen. Üzletünkben vásárolható olyan növényvédőszer, amellyel gombák elleni talajfertőtlenítést és a magok csávázását is elvégezhetjük. Ez, a mankoceb hatóanyagú gombaölő szer a Dithane M-45. 0,3 %-os oldatával alaposan be kell öntözni, átáztatni a magvetés földjét a kipusztult palánták foltjában és azt szegélyezően 2-3cm szélességben. A kezelés a gombát a talajban megöli és lokalizálja. Kezelés előtt a föld száraz legyen, és legalább 1 napot várni kell a következő öntözéssel.
A magok csávázásához a következő technikát alkalmazzuk: Áztassuk 0,2%-os mankoceb oldatban a magvakat 15 percig gyakori keveréssel, leszikkadás után több napig alaposan szárítsuk a magvakat.
A csírázó mag igényli a vizet, ezért tartsuk nedvesen. Minél több a homok a szaporítóközegben, annál gyakrabban öntözzünk.
Minőségi palántákat csak tűzdeléssel tudunk előállítani, ami azt jelenti, hogy a csíranövényeket a továbbneveléshez átültetjük cserépbe, tápkockába, kisebb nagyobb ládákba, tőzeg cserépbe,Ezt célszerű egészen fiatal, két szikleveles korban, illetve – a tűzdelésre kevésbé érzékeny kultúrákban – az egy-két lombleveles állapotban elvégezni. A kis növényeket tápkockába vagy cserépbe tűzdeljük, ez esetben is fontos, hogy a tápközegek földje tiszta, kórokozótól mentes legyen.

A palánták további nevelése:
Tápoldattal alaposan be kell öntöznünk a földet, hogy a kis növénykék megfelelő tápanyaghoz jussanak. Közvetlenül a tűzdelés előtt nedvesítsük át a szaporítóedény földjét, mert ha az száraz, akkor kiemelés közben könnyen eltörik, a kis növény szára, vagy elszakad a gyökere. A tűzdelő közegnek is nagyon nedvesnek, szinte sárosnak kell lennie.
Hegyes pálcikával készítsünk lyukat, amibe sziklevélig helyezzük a kis növényt, a gyökeréhez jól szorítsuk oda a földet.
Növényeinket az új helyükön is öntözzük meg, hogy a víz kiszorítsa a gyökerek körüli levegőt.
Az átültetett kis palánta akkor gyökeresedik meg gyorsan, ha meleg talajba kerül. Már hetekkel a tűzdelés előtt ajánlatos a földet meleg helyiségbe tenni. Tűzdelés után 18-20 C° fokos hőmérsékleten tartsuk a palántákat.
A palánták edzése a zárt térben nevelt növények befejező aktusa. Ez idő alatt a növényeket fokozatosan hozzászoktatjuk a külső körülményekhez. Az edzés a kiültetés előtt 2-3 héttel kezdhető meg. Ez abból áll, hogy az időtartamot fokozatosan növelve szoktatjuk növényeinket a kinti környezeti viszonyokhoz. Éjszaka azonban (amíg erős a lehűlés), zárt helyen tartjuk a növényeket.

Mindenkinek sok sikert kívánunk az otthoni palántaneveléshez!
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz