Csepegtető öntözés - Agro Bolt Villány

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Csepegtető öntözés

Üzletünk 2012-ben kezdte forgalmazni az Aqua-Traxx csepegtető szalagokat és a hozzá való idomokat. Egyre nagyobb sikere van a termékeknek a vásárlóink körében. Az aszályos nyarak sajnos rákényszerítik a gazdákat és kistermelőket, hogy valamilyen módon pótolják veteményesükből a hiányzó csapadékot. Víz- és energiatakarékos megoldást kínálunk a nevezett csepegtető rendszerünkkel. Több pozitív visszajelzés is érkezik hozzánk és a gyakorlati tapasztalatok is igen biztatóak. Nagy jövőt jósolunk az öntözés ezen formájának. A következőkben bemutatjuk az Aqua-Traxx csepegtető rendszert:

Aqua-Traxx® csepegtetőszalag
FELHASZNÁLÁS:
Üzletünk az eredeti Aqua-Traxx és az ezzel teljesen megegyező, azonos gyártósorról legördülő iTape csepegtető szalagot forgalmazza. 
Az Aqua-Traxx szalag a ToroAg (USA) európai gyártósorain (Olaszországban) készül, ugyanígy olasz gyártású a Siplast iTape is, melyet hazánkban szintén kék csíkkal ismertek meg a termesztők. Ezek a csepegtető szalagok kiválóan alkalmasak intenzív, hosszú soros zöldségkulturák (pl. görögdinnye, paprika, paradicsom, uborka, spárga), bogyósgyümölcs ültetvények (pl. szamóca), vagy dísznövények (pl. szegfű, krizantém) hatékony és alacsony bekerülési költségű csepegtető öntözésére. 
Az általunk forgalmazott kékcsíkos csepegtető szalagoknál (Aqua-Traxx, vagy iTape) gyártáskor a szalag belső felületébe integrálják a csepegtető testeket, melyek teljesen belesimulnak a szalag falába és egy vékony, lézermetszett kilépőnyíláshoz kapcsolódnak. 

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a piacon kínálnak hasonló kinézetű (festett kék csík), de beépített merev csepegtető testekkel rendelkező csepegtető szalagokat is, melyek jóval magasabb vízkibocsátással rendelkeznek, nagyobb belső súrlódás alakul ki a csepegtető testeknél, így ezek a szalagok 50-60 m feletti sorhosszúságok esetén rossz öntözési egyenletességük miatt kerülendőek.
Az Aqua-Traxx® csepegtetőszalag ideális megoldást nyújt:
Sekélyen gyökeresedő gyümölcskultúrák (pl. szamóca, málna),
- Sekélyen gyökeresedő zöldségnövények (pl. fejessaláta, káposztafélék, zeller),
- Közepesen mélyen gyökeresedő zöldségkultúrák (pl. paprika, paradicsom, uborka, görögdinnye, tök, sárgadinnye),
- Évelő zöldségfélék (pl. articsóka, spárga) és dohányültetvények,
- Faiskolák,
- Szegfű, gerbera, rózsa és egyéb sorban nevelt dísznövények hatékony és gazdaságos öntözésére.

Az Aqua-Traxx® továbbá ideális választás minden olyan kultúrában, ahol növényvédelmi okokból fontos szempont a lombozat szárazon tartása.
Aqua-Traxx® erős, hatékony és megbízható. Sokoldalúságának és megbízhatóságának köszönhetően telepítése egyszerű, munka-<wbr> és időtakarékos.
AzAqua-Traxx® egyszeri extrudálással készül. Nincs varrat, éles szélek, vagy hegesztés.
Eltömődéssel szemben rendkívül ellenálló: csepegőnyílásonként számtalan beépített szűrőlyukacska biztosítja a folyamatos és egyenletes vízkibocsátást.
A csepegtetőtest a precíz tervezés és gyártás következtében egyedülálló jellemzőkkel büszkélkedhet, turbulens szakaszán az eltömődés veszélye minimális.
Az Aqua-Traxx® két alapváltozatban készül: nagy, illetve közepes vízkibocsátással. Üzletünk állandó készletén a nagy vízkibocsátású (1,14 l/h) szalagot tartjuk. Melyből széles méret választékunk a vásárlók igényeit igyekszik kielégíteni.


 
 
TELEPÍTÉSI TANÁCSOK:
- Fektetéskor a dupla kék csík minden esetben felfelé nézzen.
- Az Aqua-Traxx® egyszerűen a felszínre fektethető, de akár be is temethető, vagy fóliatakarás alá helyezhető.
- A telepítés során nem szabad elvágni, megnyújtani, kilyukasztani, vagy egyéb módon megsérteni.
- Amennyiben olyan kártevők élnek a talajban, amelyek az Aqua-Traxx® csepegtetőszalagot rágásukkal károsíthatják, ajánlott a talaj fertőtlenítése.
- Az eltömődések kialakulásának megelőzése érdekében alaposan öblítse át a fő- és mellékvezetékeket, mielőtt az Aqua-Traxx® csepegtetőszalagokat csatlakoztatja.
- Ha eltemeti az Aqua-<wbr>Traxx® -ot, akkor helyezze a rendszert 24 órán belül nyomás alá annak érdekében, hogy megakadályozza a talaj összenyomó hatásából adódó vízáramlási problémákat.
- Kizárólag vízben tökéletesen oldódó műtrágyákat használjon tápoldatozásra. Minden egyes tápoldatozást követően ajánlatos a rendszert átmosatni.
- Ügyeljen az öntözővíz megfelelő szűrésére. A kékcsíkos csepegtető szalagok tökéletes működéséhez 140 Mesh (= 115 mikron) szűrési finomságú szűrőt kell az öntözőrendszerbe építeni. 
- Ugyancsak ügyeljen arra, hogy az üzemi nyomás ne menjen a 0,8 bar (8 miles szalag esetén 1,0 bar) maximális érték fölé.

Az alábbi lépéseket követve meghatározhatja az ajánlott maximális szalaghosszúságokat:
Válassza ki a megfelelő osztáshoz tartozó táblázatot (10 cm, 20 cm, stb.) Ebben a táblázatban a lejtésviszonyok, ill. a bemenő nyomások metszéspontjában találja meg a maximális ajánlott fektetési hosszúságokat, 85%-os, illetve 90%-os vízkibocsátási egyenletesség mellett.
A következő táblázat megmutatja, hogy milyen csatlakozók és szerelvények állnak segítségünkre a csepegtető rendszerünk kiépítéséhez. A táblázat nem mutatja a teljes választékot. Bővebb információt és szélesebb választékot talál web-áruházunkban, ahova az oldalmenü segítségével közvetlen is eljuthat.
 
 
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz